Almanya Çalışma Vizesi: Bilmeniz gereken her şey!
#powerdanışmanlık #powerdanismanlik #vize #calismaizni #almanya #polonya #altaybunat #altaybinat #altaybunatdanismanlik #altaybinatdanismanlik #powertipp
Avrupa’nın en güçlü ekonomisi Almanya çalışma hayatının sunduğu imkanlarla çalışanların gözdesi. Teknolojisiyle dünya markası olan ülke, nitelikli çalışanlar başta olmak üzere tüm dünyadan çalışanlar için bir cazibe merkezi. Öte yandan Almanya, işgücü açığı yaşayan bir ekonomiye sahip. Son olarak 1 Mart 2020 tarihinde uygulanmaya başlanan Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası sayesinde AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşlarına Almanya çalışma vizesi konusunda kolaylıklar sağlanmış, Birlik dışındaki üniversite mezunları ile nitelikli meslek eğitimi almış kişilerin Almanya çalışma vizesi sahibi olmaları kolaylaştırılmıştı.
Almanya’da çalışmak isteyen ama Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Alanı üyesi ülkelerden biri veya İsviçre vatandaşı olmayanlar ise Almanya çalışma vizesi için ulusal vize başvurusu yapmak zorunda. Nitekim turistik seyahatler için verilen Schengen vizesi ile Almanya’ya giriş yapsanız da resmi olarak Almanya çalışma vizesi söz konusu değil.
Almanya’da 90 gün ve üzeri kalmak isteyenlerin başvurması gereken ulusal vize için gerekli evraklar, başvurunun niteliğine göre değişiyor. Eğer eğitim değil, iş için Almanya’ya gidecekseniz; Almanya çalışma vizesi başvurunuzdaki ilk koşul, Almanya’daki bir işverenden alacağınız iş teklifi. Aldığınız Almanya çalışma vizesi ile Almanya’ya giriş yapabilir ve adresinizi yeni evinize aldırdıktan sonra çalışma izni ile uzun süreli oturma iznine başvurabilirsiniz.
Almanya çalışma vizesi
Bir işe girmek için Almanya’ya gitmek isteyen kişiler, çalışma vizesi almalı. Çalışma vizesi, 90 günden uzun süreli kalışlar için gerekli olan Ulusal Vize türlerinden biri. Yüksek öğrenim veya dil eğitimi, mesleki eğitim veya aile birleşimi gibi amaçlarla 90 gün üzeri kalış gerektiren tüm seyahatlar, D Tipi Ulusal Vize başlığı altında toplanıyor. Ulusal vize, türüne bağlı olarak, Almanya’da çalışma, üniversiteye gitme veya mesleki eğitim alma imkanı sağlıyor.
Genel olarak 90 gün için verilen Ulusal vize ile Almanya’ya giriş yaptıktan sonra hemen oturma iznine başvurmak gerekiyor. Vize yalnızca ülkeye giriş yapmanızı sağlarken, oturma izni ülkede kalmanız ve çalışmanızı belli bir süre ile sınırlı olmak kaydıyla mümkün kılıyor. Oturma izni almak için, Almanya’ya geldikten sonra Almanya’daki ikametgahınızı Yabancılar Dairesi Kayıt Bürosu’na bildirmeniz ve oturma iznine başvurmanız gerekiyor. Oturma izni için adres kaydınız (Anmeldung) ve kira sözleşmesi sunmanız şart.
Almanya çalışma vizesi için gerekli evraklar nelerdir?
Vize başvuruları için öncelikle geçerli bir pasaportunuz olması gerekiyor. Pasaportunuzun süresi 6 aydan fazla olmalı.
Konsolosluk üzerinden temin edebileceğiniz vize başvuru formunu eksiksiz olarak doldurup imzalamanız, Almanya’ya ne amaçla gideceğinizi açıklayan niyet mektubu ile 2 adet vesikalık fotoğrafı başvurunuza eklemeniz gerekiyor.
Almanya’da yaşayacağınız sürede geçiminizi sağlamak için gerekli kaynakları sunmanız gerekli. Çalışma vizesine başvuracağınız için mesleki geçmişinizi anlatan detaylı bir özgeçmiş, çalışma karnesi, diplomalar ve Almanya’daki işvereninizden aldığınız iş teklifi de sunulması gereken belgeler arasında. Son olarak ulusal vize için 75 Euro tutarındaki vize harcını ödemelisiniz.
Almanya çalışma vizesi kaç günde çıkar?
Almanya vize başvurularının incelenme süreci pandemi sürecinde 3 aya kadar uzadı. Bu yüzden vize randevusu almak için bu süreyi de göz önüne almayı unutmayın.
Almanya çalışma vizesi nasıl alınır?
Almanya’da çalışma izni almak için mesleki yeterliliğe sahip olduğunuzu göstermeniz gerekiyor. Ulusal vize başvurusunda yeterliliğinizi göstermek için yüksek okul mezuniyetinizi ve en az 2 yıl süren bir nitelikli meslek eğitimini bitirdiğinizi ispatlamanız şart. Yine de sahibi olduğunuz diploma ve sertifikaların denkliğinin Almanya’daki ilgili kurum tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Bu işlem, gitmek istediğiniz eyalete göre değişebiliyor.
Eğer yükseköğrenim diplomasına sahipseniz Alman Hükümeti’nin nitelikli iş gücünün Almanya’ya gelmesini kolaylaştırmak için son yıllarda uygulamaya aldığı Mavi Kart’a başvurabilirsiniz. ABD Yeşil Kart benzeri bir uygulama olan AB Mavi Kart başvurusu gerçekleştirmek için Almanya’da çalışmak istediğiniz şirketten alacağınız bir iş teklifi olması ve bu teklifteki maaşın, almanız gereken minimum maaş seviyesinden düşük olmaması gerekiyor.
Genellikle 4 yıl olarak verilen AB Mavi Kartı, iş sözleşmesi süresinin uzunluğuna göre ayarlanabiliyor. Almanya’daki ilk iki yılınızda vize almanızı sağlayan işinizi değiştirmeniz mümkün, ancak bu değişikliğin başvuru yaptığınız Yabancılar Dairesi tarafından onaylanması mecburi.
AB Mavi Kart avantajları nelerdir?
AB Mavi Kart, ilk verildiğinde en çok 4 yıl olarak düzenlenebiliyor ve gerekli şartlar sağlandığı takdirde 33 ay içinde süresiz oturma izni almak için imkan veriyor. Eğer ailenizle Almanya’da yeni bir hayat kurmak istiyorsanız, eşiniz dil sertifikası olmaksızın Almanya’da işte çalışabilir veya kendini işini kurabilir. AB Mavi Kart sahipleri ayrıca 18 ay sonra başka bir AB ülkesinde çalışma olanağına da sahip olabiliyorlar.
Almanya çalışma vizesi süreci
Almanya’da çalışmak için ilk gerekli belge, Almanya’daki bir işverenden alacağınız iş teklifi. Alacağınız teklifin, firmanın künyesi, teklif edilen işin ilanı ve görev tanımı, yıllık brüt maaş gibi bilgileri içermesi gerekiyor.
Almanya iş ilanları
Almanya’da iş bulmak için elde edeceğiniz gelirin, başvurduğunuz işin standartlarında ve yaşayacağınız şehirdeki giderleri karşılayacak seviyede olması gerekir. İş ilanlarında pozisyonun maaşı genel olarak belirtilir.
Çalışma vizesi almak için işinizin eğitim ve deneyiminize uygun olması gerektiği için LinkedIn, Glassdoor, Indeed gibi platformlardan iş aramaları yaparken mevcut tecrübelerinize uygun işleri filtreleyin. İş başvurunuz sırasında yalnız özgeçmiş yeterli olmayabilir. Almanya’daki işverenler önceki iş tecrübeleriniz hakkında detaylı bilgi ve mümkünse referans isterler, bunlar için önceden bir çalışma karnesi hazırlayıp tüm başvurularınızda kullanabilirsiniz. İş başvurunuzu güçlendirmek için işi neden istediğinizi ve uygun olduğunuzu açıklayan bir motivasyon mektubu eklemeyi düşünebilirsiniz. İlk eleme sonrası davet alınan mülakatlardan geçerseniz, alacağınız iş teklifiyle çalışma amaçlı ulusal vize başvuru sürecinizi başlatabilirsiniz.
Almanya çalışma izni için sağlanması gereken şartlar
Almanya’da çalışmak için öncelikle Almanya’da yapacağınız iş için gerekli niteliklere sahip olduğunuzu ispatlamanız gerekiyor. Yalnız işvereninizin sizi işe kabul edip iş teklifi göndermesi yeterli olmuyor, yeterliliğinizi kamu kurumları nezdinde de göstermeniz şart. Bunun için sahip olduğunuz üniversite diploması ve geçmiş iş tecrübelerinizin Almanya’da tanınabilir olması ve teklif aldığınız iş ile yeterliliklerinizin uyumlu olması şart.
Almanya dışında yüksek öğrenim diploması aldıysanız, diplomanınızın tanınırlığını ANABIN üzerinden kontrol edebilirsiniz. Eğer ANABIN’de H+ ile değerlendirilen bir üniversiteden eşdeğer statüsünde mezuniyet belgesi sahibi iseniz başvurunuzu hızlıca tamamlayabilirsiniz. Ancak bu yeterlilik sözkonusu değilse, diplomanızın tanınması için ayrı bir başvuru süreci sözkonusu olacak.
Eğer Mavi Kart başvurusu gerçekleştirmek istiyorsanız, 2024 yılı için brüt olarak en az 58.400€ getisi olan bir işe sahip olmanız gerekiyor. Ancak Almanya’da büyük işgücü açığı olan tıp ve mühendislik, bilişim gibi fen bilimleri alanlarından gelen nitelikli çalışanlar için bu meblağ yıllık brüt 45.552€ olarak belirlenmiş durumda. Ancak Almanya’da çalışmak için tek yol AB Mavi Kart değil, bu sınırların altında kalan tutarlarla da Almanya’da çalışma vizesi alabilmek mümkün.
Ulusal vize başvurusunda gerekli son belge ise, Almanya’ya giriş yapacağınız tarih ile işe başlayacağınız tarih arasındaki süreyi kapsayan seyahat sağlık sigortası. Almanya’ya yerleştikten sonra yapmanız gereken ilk işlerden biri olan sağlık sigortası hakkında merak ettikleriniz için yazımızagöz atabilirsiniz.
Almanya Çalışma Hayatı
Almanya’da çalışma kültürü, iş yaşam dengesini sağlayacak şekilde şekillenmiş durumda. Haftada ortalama 35 saatlik çalışma saatinin üzerinde ek mesailer çok nadir, zira haftalık yasal çalışma saati 48 saati aşamıyor. İş saatleri dışında işle ilgili konularda iletişim neredeyse kurulmuyor. Pek çok kurum haftaiçi günlerde çalışmalarını sürdürse de özellikle bilişim alanında çalışanlar için çok sayıda remote veya hybrid iş ilanı da var. Gün içinde en az yarım saaat mola alma imkanı olan ülkede henüz ilk iş yılınızda yıllık izin kullanmanız mümkün. 5 gün çalışanlar 4, 6 gün çalışanlar 25 gün yıllık izin kullanırken bu sayılara resmi tatiller eklendiğinde yaz aylarında uzun tatiller yapabilmek mümkün oluyor.
Almanya Asgari Ücret – Gelir Seviyesi
Almanya’da asgari ücret uygulaması henüz çok yeni. Çalışanların yalnızca %5’inin asgari ücretle çalıştığı Almanya’da maaşların genel olarak iyi olmasından dolayı asgari ücret uygulamasına gerek dahi duyulmamıştı. İlk kez 2015’te kabul edilen yasayla yürürlüğe giren yasal asgari ücret, 2024 yılı için ise saatlik 12,41 Euro olarak uygulanıyor. Buna göre haftada 40 saat çalışan bir çalışan, brüt olarak 1985 Euro maaş alacak. Almanya’da ortalama ücret ise 3000 Euro civarında.
Almanya Yaşam Standartları
Almanya’da yaşam giderleri, Türkiye ile kıyaslayınca bazı kalemlerde yüksek, bazı kalemde ise oldukça düşük gözüküyor. Kira giderlerinin çok daha yüksek olduğu Almanya’da, gıda harcamalarınız ise çok daha düşük olacak. 1 Litre süt 1.05 Euro iken, 1 kilo soğan 1.09 Euro ortalama fiyatla satılıyor. Bu ürünlerin fiyatları Türk Lirasına çevirince dahi Türkiye’deki marketlerden çok daha uygun fiyatlı oluyor.
Kira fiyatlarına bakıldığında başkent Berlin’in merkezinde tek odalı bir stüdyo daire 1.200 Euro civarından kiralanırken şehrin merkezinden uzaklaştıkça bu sayı 900 Euro’ya kadar düşüyor. Fiyatların genel olarak daha yüksek olduğu, Almanya’nın en zengin şehri Münih’te ise bu sayılar uzaktaki ev için 1000, merkezdeki ev için 1350 Euro’dan başlıyor. Almanya’da kiralık ev arayışı içindeyseniz Almanya’da ev kiralamak yazımıza göz atabilirsiniz. Kira ve fatura gibi ödemelerinizi göndermek için TransferGo ile dakikalar içinde para transferi işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Maaşlar genel seviyesine baktığımızda ise vergiler ödendikten sonra Berlin’de ortalama maaş 2.800 Euro civarındayken, Münih’te ise 3.350 Euro’ya varıyor. Kiralar yüksek olsa da maaşlar içindeki payı %33 seviyesiyle sınırlı kalıyor.
Almanya Vergiler
Almanya’da iş teklifleri brüt rakamlar üzerinden yapılıyor. Almanya’da yıllık maaşı 11.604 Euro’dan az olan kimseler vergiden muaf. Ancak yıllık maaşı 11.604 Euro ila 60.000 Euro arasında olanlar yıllık %14 ila %42 arasında değişen oranlarda gelir vergisi ödemek durumundalar. Bu oran evli veya bekar olmanıza, evliyseniz varsa çocuklarınızın sayısına ve bulunduğunuz eyaletin uygulamalarına göre değişebiliyor. Almanya’daki gelir gider dengenizi hesaplarken vergileri mutlaka göz önüne alın.
Almanya’da vergi yükümlüsü iseniz varsa Türkiye’deki gelirlerinizi de beyan etmeniz gerekebilir. Türkiye’den ödeme alırken veya Türkiye’ye para gönderirken tüm uluslararası para transferi ihtiyaçlarınızda en hızlı ve uygun çözümleri TransferGo sunar. Üstelik TransferGo’ya kaydolmak şimdi çok avantajlı! TransferGo’ya davet ettiğiniz ve kullanmaya başlayan her arkadaşınız için 22€ kazanmanız mümkün, arkadaş davet programımızı incelemek için bu linke tıklayabilirsiniz.