Almanya’da Engelli Bireylerin Yaşamını Kolaylaştırmaya Yönelik Çalışmalar

#powerdanışmanlık #powerdanismanlik #vize #calismaizni #almanya #polonya #altaybunat #altaybinat #altaybunatdanismanlik #altaybinatdanismanlik #powertipp

Gündem Yayın: 05 Ağustos 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 05.08.2024 16:44:00
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

Almanya’da ne kadar engelli insan yaşıyor? Bu insanlar nasıl destekleniyor? Kapsayıcılık ve katılım konusundaki sayılar ve gerçekler.  

Almanya’daki engelli insanlar 

Almanya’da 2021 yılında yaklaşık 7,8 milyon ağır engelli insan yaşıyordu. Bu, tüm nüfusun yüzde 9,4’üne tekabül ediyor. Engellerin çoğu ileri yaşlarda ortaya çıkıyor. Ağır engelli insanların yüzde 34’ü 75 yaş ve üzeriydi. Yüzde 45’i 55-74 yaş arasında, yüzde 3’ünden azı ise 18 yaş altındaydı. Her on ağır engelliden dokuzu hastalığa bağlı engele sahipken yalnızca yüzde 3’ü doğuştan veya hayatının ilk yılında ortaya çıkmış. Yüzde 58,5 ile engelli insanların çoğunluğu fiziksel engelli. 

Engelli insanların desteklenmesi 

Anayasanın 3. Maddesi şöyle der: İnsanlar engelleri nedeniyle ayrımcılığa maruz kalamaz. Almanya ayrıca engelli insanların katılımının insan hakkı olarak kabul eden BM Engelli Hakları Sözleşmesi’ni onayladı. Federal Katılım Yasası bunu uyguluyor ve örneğin masrafları karşılayarak ve danışmanlık sağlayarak engelli insanları destekliyor. Başarılı: Almanya’da ağır engelli insanların istihdam oranı artıyor. 2021 yılında 15-64 yaş arası ağır engelli insanların yüzde 49,8’i iş piyasasına entegre edilmişti. 

Almanya’da engelsiz erişim 

Kapsayıcılık, toplumun tüm üyelerinin kendi kaderini tayin edebilmesi anlamına gelir. Bu konuda engelsiz erişim önemlidir ki bu, Almanya’da Engelsiz Erişimi Güçlendirme Yasası ile güvence altına alındı. Şehirleri, mahalleler, siteler veya binalar engelli bir insan için kullanışlı ve erişilebilir ise engelsiz olarak kabul ediliyor. Bir örnek: Pek çok Alman şehrinde hissedilebilir zeminler döşendi. Yaya yollarındaki ve tren istasyonlarındaki oluklar ve hissedilebilir çıkıntılar görme engelli insanların bastonla bağımsız olarak hareket edebilmesini sağlar.  

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.