Almanya'da hükümet yeni göçmen reformunu onayladı, AB dışından göç kolaylaşacak

#powerdanışmanlık #powerdanismanlik #vize #calismaizni #almanya #polonya #altaybunat #altaybinat #altaybunatdanismanlik #altaybinatdanismanlik #powertipp

Dünya Yayın: 03 Haziran 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 03.06.2024 10:36:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Almanya'da nitelikli çalışan açığının 2022'de 1,98 milyon seviyesinde olduğu bildirildi

 

Almanya'da Bakanlar Kurulu, ülkede nitelikli iş gücü açığını kapatmayı hedefleyen yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası'nı onayladı.

Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Almanya'da kalifiye iş gücü göçünün kolaylaştırılması için oluşturulan nitelikli göçmen stratejisine Bakanlar Kurulu'nun onay verdiği belirtildi.

Açıklamada, birçok Alman şirketinin uzun süredir nitelikli çalışan bulmakta ciddi zorluklar yaşadığı, nitelikli çalışan açığının 2022'de 1,98 milyon seviyesinde olduğu bildirildi.

Açıklamada, "Vasıflı iş gücü eksikliği, çok sayıda sektörü ve şirketleri etkilemektedir. Nitelikli işçi eksikliği, Almanya'da refah için bir risk haline geldi." denildi.

Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil, konuya ilişkin değerlendirmesinde, nitelikli iş gücünü güvence altına almanın Almanya'nın önümüzdeki 10 yıl için en büyük ekonomik görevlerinden biri olduğunu belirterek, yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası ile modern bir göç ülkesinin temellerini attıklarını belirtti.

Yeni yasa tasarısı ile Almanya'ya Avrupa Birliği dışından göçmenlerin gelmesini kolaylaştırıcı tedbirler bulunuyor.

Reuters'in haberine göre yasa ile AB dışından gelen göçmen sayısı yıllık 60 bine kadar yükselebilecek.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser reform hakkında "Eğer insanlar profesyonel tecrübeye ve kişisel potansiyele sahipse onlara iş gücü pazarımızda yer edinmelerini mümkün hale getireceğiz," ifadelerini kullandı.

Göç için 3 parkur

Yeni kanunla ülkeye giriş için üç yol tanımlanıyor. 

Bunlardan ilkinde kişilerin Almanya'da denklik verilen bir üniversite ya da mesleki yeterlilik diplomasına sahip olması ve bir şirketten iş teklifi alması gerekiyor.

İkinci yolda, ilgili bir iş alanında en az iki yıllık tecrübenin yanı sıra mesleki eğitim ya da diploma şartı aranıyor.

Üçüncü ve ilk defa uygulanacak yolda ise henüz iş bulamamış ama iş bulma potansiyeli olan kişilere "fırsat kartı" verilmesi öngörülüyor. Bu parkurda nitelikli göçmeler için puan sistemi getiriliyor. Puan sayısı hesaplanırken dil becerileri, mesleki deneyim, yaş ve Almanya ile bağlantılar dikkate alınan kriterler arasında yer alıyor.

Uzmanlar yeni kanunda işgücü açığını kapatmak için yeni ve makul çözümler olduğunu fakat hala eksikliklerin bulunduğunu belirtiyor. Göç uzmanı Herbert Brucker fırsat kartına istenen şartların kısa dönemli bir vize için fazla karmaşık olduğunu vurguluyor.

Bakanlar kurulu yıl sonunda bitecek olan ve Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ ve Sırbistan'dan gelen göçmenlere tanınan hakları uzatırken yıllık alınabilecek işçi sayısını da 50 bine yükseltti. Halihazırda bu ülkelerden yıllık 25 bin işçi alınabiliyor.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.