Almanya’nın en büyük tablosunu yaptı: “Hayat Sirki” tam iki ton
#powerdanışmanlık #powerdanismanlik #vize #calismaizni #almanya #polonya #altaybunat #altaybinat #altaybunatdanismanlik #altaybinatdanismanlik #powertipp
Meral Alma, Almanya’da bugüne dek sergilenen en büyük yağlı boya tabloyu yaptı. 16 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğindeki tablo Karlsruhe’de sanatseverleri karşılıyor. Tablo, sergi mekânına TIR’la taşındı ve vinçlerle yerine asıldı.
Alman sanat dünyasında Türkiye’nin izleri, yeni isimler ve yeni arayışlarla kendini hissettiriyor. Türkiye kökenli Meral Alma da, Almanya’da adından sıkça söz ettiren genç kuşak ressamlardan. Renkleri adeta laboratuvar ortamında yeniden yorumlayan genç sanatçı, şu sıralar bir süre önce tamamladığı ülkenin en büyük yağlı boya tablosuyla yeniden gündemde.
DW Türkçe’de yer alan röportaja göre, devasa boyutlardaki eserleriyle bilinen dünyaca ünlü Alman ressam Gerhard Richter’in 1986’da yaptığı 6 metre uzunluğunda 4 metre genişliğinde iki parçadan oluşan Victoria adlı tablosundan sonra, Meral Alma sanat dünyasına yeni bir dev yapıt daha kazandırdı.
“ÜZERİNDE 12 AY BOYUNCA ÇALIŞTIM“
Meral Alma’nın “Hayat Sirki” adını verdiği yapıtı her biri 8 metreye 3 metre boyutunda iki parçadan oluşuyor. Eser şu anda Almanya’da sergilenen en büyük yağlı boya tablo. İki ton ağırlığındaki tablo, sergilendiği Karlsruhe’deki 1&1 adlı iş merkezine TIR’la taşındı ve vinçlerle yerine asıldı.
Meral Alma DW Türkçe’den Tuncay Yıldırım’ın sorularını yanıtladı. Röportajdan satır başları ise özetle şöyle:
“Bu eser benim bugüne kadar en kapsamlı projem oldu. Eser üzerinde yaklaşık 12 ay boyunca çalıştım. Özel kılan şey, ilk defa klasik ortamda sergilenen bir resim, bir sahne, bir ışık enstalasyonuyla bütünlük kazanıyor. Ben burada hayatın tiyatrosunu anlatıyorum. İzleyiciyi yeni ve buna rağmen güvenilir bir dünyaya giriş yapmaya davet eden bir resim bu. Figürler, çevre, hikâyeler, her şey hareket ediyor ve değişim halinde bulunuyor. Hiçbir şey sabit, geometrik ve düz değil. Resim, farklı ışık frekanslarına tepki gösteriyor. Işık verildiğinde karanlıkta parlamaya başlayan özel renk pigmentleriyle çalıştım.
“RENKLER BENİ ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ BÜYÜLER“
Renkler, boyalar beni çocukluğumdan beri büyüler. Alman Filolojisi ve Sosyoloji yüksek lisansımı bitirmeden kısa bir süre önce ressam olmaya karar verdim. ABD’de Cambridge’de kısa süre bir üniversitede ek dersler alıyordum. Sonrasında Düsseldorf’taki Sanat Akademisi’nde resim eğitimi almaya karar verdim. Böylece yaşantım hem rengârenk oldu oldu hem de daha çalkantılı, heyecan verici hale geldi.
Düsseldorf Sanat Akademisi’nde okurken edindiğim bilgileri yeteneklerimle harmanlayarak bir tarz geliştirdim. Ama en önemlisi renklere ve ışığa olan tutkum ve bunu tuvale yansıtmam.
“ALMAN, TÜRK VE ARAP KÜLTÜRÜYLE BÜYÜDÜM“
Almanya’da doğdum, Alman, Türk ve Arap kültürleriyle büyüdüm. Farklı kültürel özellikleri, deneyimleri ve etkileri zenginlik olarak görüyorum. Bunu birçok penceresi olan büyük bir evde yaşamaya benzetebilirsiniz. Bu bana olaylara ve insanlara farklı bakış açılarından bakma fırsatı veriyor. Tutumların ve deneyimlerin inanılmaz çeşitliliği bana size verilenlerle yetinmek yerine çok daha külfetli olsa bile, özgürlük ve huzur bulmak için kendi vizyonunuzu ve kişisel yolunuzu bulmanız gerektiğini öğretti.
“TÜRKİYE’DE SERGİ AÇMAKTAN GURUR DUYARIM“
Eserlerimin Almanya’daki etkiyi yaratarak Türkiye’de, İstanbul’da sergilenmesinden gurur duyarım. İstanbul benim için dünyanın en güzel şehirlerinden biri, hatta en güzel şehir. İki kıtanın, medeniyetlerin buluştuğu nokta. Buradan sanatın sesiyle tüm dünyaya etkili ve güçlü bir mesaj yollamak ne güzel olur.”