İki hemşire anlatıyor: "Almanya'ya neden göç ettim?"
#powerdanışmanlık #powerdanismanlik #vize #calismaizni #almanya #polonya #altaybunat #altaybinat #altaybunatdanismanlik #altaybinatdanismanlik #powertipp
"Keşke böyle olmasaydı. Keşke bizlere değer verilseydi ve biz de gerçekten kendi ülkemizde, kendi insanımıza hizmet edebilseydik."
"Ben her gün hekim ya da hemşirelerden telefon alıyorum, nasıl gelebiliriz diye soruyorlar. Bütün bunları yadırgamıyorum. Hatta hak veriyorum."
Almanya'ya göç eden sağlık emekçilerinin sayısı her geçen gün artıyor. Almanya sağlık alanındaki çalışan açığını ise başka ülkelerden gelen sağlık emekçileriyle kapatmaya çalışıyor.
İnternette ve sosyal medyada hemşireler için Almanya'da çalışma fırsatlarını tanıtan birçok ilan yer alıyor. Türkiye'deki ağır çalışma koşullarından, ücretlerden ve sağlıktaki şiddetten yıpranan hemşireler ise Almanya'yı kendileri için bir şans olarak görüyor. Almanya'ya göç eden hemşireler gidişlerini, oradaki sağlık sistemlerine adaptasyonlarını ve onları zorlayan koşulları bianet'e anlattılar.
Pandemi dönemi öncesinde Almanya'ya göç eden hemşire Elif D. kızıyla daha iyi bir hayat kurmak için gittiğini anlatıyor:
"Siyasal ve ekonomik istikrarsızlık"
"Almanya'ya Nisan 2019'da taşındım. Gitme kararını ise 2017 yılında almıştım. Bu kararı almamdaki en büyük etken Türkiye'deki siyasi ve ekonomik istikrarsızlıktı. Ama daha da önemlisi toplumsal yozlaşmaydı. Bir kız çocuğu annesi olarak ülkenin içinden geçtiği toplumsal süreçler beni kaygılandırdı.
"Sendikamı değiştirmem istendi"
"Türkiye'de çalıştığım süre zarfında çalışma koşulları elbette beni zorluyordu. Yirmi dört saatlik nöbetler, bunun dışında hasta sayısının fazla olması, aldığımız ücretlerin çalışma koşullarına göre düşük olması, bütün bunlar tabii ki zorlayıcıydı.
"Türkiye'de sağlık alanında en önemli sorunlardan biri liyakat. Çalıştığım birimde yüksek lisans mezunu tek hemşire olmama rağmen yöneticilik pozisyonuna sadece hükümet yanlısı ya da belli cemaate mensup insanlar alınıyordu.
"Bir yoğun bakım biriminin kuruluşu esnasında görev aldım. Çünkü yirmi yıllık yoğun bakım tecrübem vardı. O zaman üyesi olmadığım sendikanın tehditlerine maruz kaldım. Tehditler 'Ya sendikanı değiştirirsin ya da seni görevden aldırtırız' şeklindeydi. Sendikamı değiştirmedim ve dediklerini yaptılar. Beni görevden aldırdılar. Yerime de lise mezunu bir arkadaşı görevlendirdiler.
"Almanya sağlık sistemi daha düzenli"
Elif D. Almanya'daki sağlık sistemini ise şu şekilde değerlendiriyor:
"Elbette Almanya'daki sağlık sistemi Türkiye'dekinden bir miktar farklı. Ama zorlanmadım. Muhtemelen Türkiye'deki tecrübelerim sayesinde zorluk yaşamadım. Zaten burada hemşirelik daha ziyade bakım ağırlıklı.
"Almanya'da hangi meslek grubundan olduğunuzun bir önemi yok. İşinizi düzgün yaptığınız takdirde her meslek grubunda gerekli olan saygıyı görüyorsunuz. Hemşiresiniz diye ekstradan ezilmediğiniz gibi fazladan saygı da görmüyorsunuz. Herkes kendi işini yapıyor.
"Ülkenin sağlık sistemine ilişkin burada kurallar çok net. Randevu sistemine çok sıkı bir bağlılık var. Öyle kafanıza estiği gibi hastanelere gidemiyorsunuz. Sadece acil kliniklerine gidebiliyorsunuz ama orada da size rapor vermiyorlar.
"Karşılaştırma yaptığımda Türkiyeli hekimlere daha çok güvensem de Almanya'nın sağlık sistemi için şunu net bir biçimde söyleyebilirim. Buradaki sağlık sistemi Türkiye'ye göre daha düzenli ve oturmuş bir yapıya sahip.
"Burada alım gücümüz gerçekten çok iyi"
"Almanya'da Türkiye'deki gibi enflasyon artıyor ama Türkiye'dekiyle kıyaslanamayacak kadar az. Burada alım gücümüz kesinlikle çok iyi. Ortalama bir hemşirenin eline net olarak 2500-3000 Euro (Ortalama 50 bin Türk Lirası) geçiyor. Bir hemşire haftalık 100 Euro'luk bir alışverişle evine et, süt, yumurta neye ihtiyacınız varsa her şeyi alabiliyor. Dört kişilik bir ailenin haftalık alışverişi 100 Euro civarında. Aylık 400-500 Euro'luk bir alışverişle çok iyi beslenebiliyorsunuz. Almanya Türkiye'ye kıyasla yaşamak için çok daha iyi."
"Aracılığımla 10 hemşire arkadaşım Almanya'ya geldi"
Elif D. Türkiye'ye tatil için geldiğinde görüştüğü bütün sağlık çalışanlarının Almanya'daki çalışma koşulları hakkında kendisinden bilgi talep ettiğini söylüyor:
"Bu yaz Türkiye'ye geldiğimde eski hemşire arkadaşlarımla, çalışma arkadaşlarımla görüştüm. Beni hiç tanımayan hekimler bile Almanya'da çalışmaya başladığımı öğrendiğinde şunu söylediler; 'Seçimleri bekliyoruz. Seçimlerde yine aynı hükümet kazanırsa kesinlikle Almanya'ya geleceğiz.' Benim aracılığımla Almanya'ya gelen on tane hemşire arkadaşım var. Ben her gün hekim ya da hemşirelerden telefon alıyorum, 'nasıl gelebiliriz' diye soruyorlar. Bütün bunları yadırgamıyorum. Hatta hak veriyorum.
"KHK sürecinden etkilendim"
Yaklaşık üç aydır Almanya'da yaşayan hemşire Zeynep K. Almanya'ya gitme sürecini ve deneyimlediklerini şu sözlerle aktarıyor:
"Almanya'ya gelme kararını, yaşadığım süreç nedeniyle aldım. 2016 yılından sonra Türkiye'nin yaşadığı bazı sıkıntılardan ve KHK süreçlerinden etkilenen bir hemşireyim. Bu nedenle yurtdışına çıkma kararı aldım.
"Bir sağlık çalışanı olarak çalıştığım zamanları değerlendirdiğimde Türkiye'de maalesef sağlık çalışanları emeğinin karşılığını alamıyor. Alamadığı gibi hiçbir şekilde saygı da görmüyor.
"Almanya'da beni en çok zorlayan şey tabii ki entegrasyon. Burada farklı bir kültürün içindeyiz. Onun dışında biraz da dil olayı zorluyor. Almancada belli bir dil seviyesine geliyorsunuz ama gerçekten yetersiz kalıyorsunuz. Bununla birlikte yaşadığım şehirde insanlar medeni oldukları gibi samimiler de. Geldiğimden beri hiç ayrımcılığa da maruz kalmadım.
"Keşke kendi insanımıza hizmet verebilseydik"
"Ben 2016 yılından sonra KHK sürecinden olumsuz bir şekilde etkilenmiş hukuki olarak aklandığı halde görevine geri dönememiş bir hemşire olarak bunu söyleyen çok sayıda insana rastlamıyorum. Çünkü ben ülkemizde sadece sağlıkçıların değil, hiçbir bireyin kendi yönetimimiz gözünde değeri olmadığını düşünüyorum. Keşke böyle olmasaydı. Keşke bizlere değer verilseydi ve biz de gerçekten kendi ülkemizde, kendi insanımıza hizmet edebilseydik.
"Sağlık alanı her ülkede zor"
"Ben artık dünyanın kocaman bir köy olduğunu düşünüyorum. Bizler Türkiye'de de Almanya'da da çalışabiliriz ya da dünyanın farklı ülkelerinde de çalışabiliriz.
"Sağlık alanı her ülkede gerçekten zor bir alan. Bir kere insanla uğraşmak çok zor. Almanya'da her şey kesinlikle mükemmel değil. Buradaki sağlık sistemine baktığım zaman ben böyle görüyorum. Türkiye'de sanki birazcık daha hastalar açısından işleyiş hızlı. Burada randevu sistemi var ve randevu sistemi gerçekten çok zaman alabiliyor tıpkı Almanya'daki bürokrasi gibi."