“Misafir işçiler” ve “dil eğitimine” farklı bakış

#powerdanışmanlık #powerdanismanlik #vize #calismaizni #almanya #polonya #altaybunat #altaybinat #altaybunatdanismanlik #altaybinatdanismanlik #powertipp

Dünya Yayın: 28 Haziran 2024 - Cuma - Güncelleme: 28.06.2024 14:50:00
Editör -
Okuma Süresi: 10 dk.
Google News

Mannheim Ulusal Tiyatrosu ve Alman-Türk Enstitüsü, Türkiye’den Almanya’ya işçi gönderilmesine ilişkin sözleşmenin 60’ıncı yılında gerçekleştireceği etkinliklere hazırlanıyor.

 

Mannheim Ulusal Tiyatrosu (NTM) Alman-Türk Enstitüsü (DTİ) ortaklaşa gerçekleştirecekleri projeler ile şehre yeni göç eden öğrencilerin “dil eğitimine” ve Mannheim’da, “60 yıllık misafir Türk işçiler” konusuna odaklanıyor. İşbirliğinin başlangıç noktası ve ilham kaynağı ise, 2018 yılında NTM’de prömiyeri yapılan ve en son Türkçe alt yazılı sahnelenen “İstanbul” oyunu.

Bu işbirliği kapsamında öncelik, 2020/21 öğretim yılında Justus von Liebig Okulu’ndan, toplamda beş hazırlık ve oryantasyon sınıfından oluşan ve Almanca bilgisi olmayan öğrenciler dil, iletişim, meslek ve demokratik eğitim alanlarında destekleniyor.

NTM Drama Topluluğu Üyeleriyle (Schauspielensembles) gerçekleştirilecek olan workshoplar ile öğrenciler, dilin ötesinde iletişim kurmanın birçok yolu olduğunu da öğrenecekler. Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren NTM Drama yönetmeni Christian Holtzhauer “Bu atölye çalışmaları, onların özgüvenlerini güçlendirecek ve NTM'de olası bir staj ve çıraklığa giden yolda onlara yol gösterici olacak” dedi.

“Kelimeler olmadan iletişim” projesi, NTM tarafından gerçekleştirilecek workshoplar ile öğrencilerin iş görüşmeleri gibi zorlu durumlarda, yüz ifadesi, jest- mimik ve beden dili gibi sözsüz iletişim alanında, pratik alıştırmalar yoluyla, özgüvenlerinin güçlendirmeyi amaçlıyor.

MUSTAFA BAKLAN VE “SÖZSÜZ İLETİŞİM”

DTI Yönetim Kurulu Başkanı ve kurucusu Mustafa Baklan, konuya ilişkin şunları söyledi:

“İkinci nesil göçmen aileden gelen biri olarak, Almanca diline hâkim olmanın ne kadar önemli olduğunu biliyorum. 'Sözsüz iletişim' atölye çalışmaları bu bağlamda iletişim becerilerini güçlendirecek ve dile hâkim olmayı destekleyen son derece dikkat çekici bir proje. Her ikisi de, çeşitlilik içinde iyi bir yaşam sürmek için son derece önemli. Önümüzdeki yıl Türk 'misafir işçi' işe alım sözleşmesinin 60’ıncı yıldönümü etkinlikleri kapsamında bu konunun ne kadar önemli olduğuna bir kez daha dikkat çekmeyi istiyorum.”

DTI’nin girişimiyle hayata geçirilen, Almanca dil desteği kapsamındaki süper öğrenme yöntemi “MintiCity” online dil eğitim projesiyle, “dijital iletişim” dersleri Justus-von-Liebig-Schule çoktan başlamıştı. NTM ile gerçekleştirilecek olan projenin analog iletişim aşamasında ise, göç eden öğrencilerin, yeni evlerinde, kendilerini jest, mimik ve beden diliyle ifade etmeyi öğrenecekleri atölye çalışmaları ile desteklenmesi planlanıyor.

Yeni gelen öğrencilerin özgüvenlerini arttırmalarını sağlayacak bu atölye çalışmalarıyla, gençlerin kişisel gelişimlerine katkıda bulunmayı amaçladıklarına değinen, DTI Genel Müdürü ve Proje Direktörü Prof. Dr. Franz Egle “yabancı dil öğrenme eğitimlerinde, dijital ve analog dil ve iletişim araçlarının, ilk kez, kombine olarak birlikte kullanılmasını, Mannheim’a yeni göç etmiş çok sayıda öğrenci için, çalışma hayatında ve eğitim sisteminde yollarını daha hızlı ve etkili bir şekilde bulmak için büyük bir fırsat olarak gördüğünü” vurguladı.

GÖÇÜN 60’INCI YILI GELİRKEN

NTM ve DTI, bu yıl, diğer projelere ek olarak, Türkiye’den Almanya’ya işçi gönderilmesine ilişkin iki ülke arasında imzalanan sözleşmenin 60’ıncı yılında (“30 Ekim 1961 İşe Alım Anlaşması”) yapacağı etkinliklere hazırlanıyor. Bugün, Türk göçmen geçmişine sahip insanlar, Almanya’daki en büyük etnik azınlıklardan birini ve Mannheim’daki en büyük topluluğu oluşturuyor. Bu kapsamda, NTM ve DTI, 2021’de 60’ıncı yıla özel tiyatro ve film gösterileri planlanıyor.

Ortaklaşa yürütülecek olan bu çalışma, DTI’den Mustafa Baklan ve Prof. Dr. Franz Egle ile NTM’den oyuncu direktörü Christian Holtzhauer ve bölüm danışmanı Sophie Kara-Ebner tarafından geliştirilip, hayata geçirildi. NTM ve DTI arasındaki bu ortaklığın hedefi ise, bahsi geçen tüm konuların ötesinde uzun vadede, sürdürülebilir bir işbirliği sağlamak.

NTM Çeşitlilikten Sorumlu Danışmanı Sophie Kara-Ebner ve DTI Proje Koordinatörü Gülşah Alkaya'ya tarafından, Covid-19 salgınının izin verdiği ölçüde, önümüzdeki yıl ortaklaşa yürütülmesi planlan diğer ortak faaliyetler ise şöyle:

  • Anayasa’nın 72. doğum günü Mayıs 2021’de için ortak etkinlik.
  •  Misafir Türk işçi alımlarının 60. yılı etkinlikleri kapsamında için, Ekim 2021’de tiyatro gösterisi.
  • DTI-SCHÜLERPREIS. DTI Okul Ödülleri. “Demokraside Çeşitlilik” (Anayasa, Madde: 3 Eşitlik ilkesi, ayrımcılıkla mücadele, ırkçılıkla mücadele).
  • DEMOKRATIEfälltnichtvomHIMMEL [Demokrasigökyüzündendüşmüyor]. Proje, demokrasi eğitimlerinin bir parçası olarak, Mannheim şehrinin yerel aktörleriyle gerçekleştirilmesi planlanan, mini bir video (5/10 dakika ~ 10 bölüm) serisini içeriyor. Bu kapsamda, NTM oyuncularıyla birlikte yaşam hakkı, kişiliğin korunması, kişi özgürlüğü teması gibi, anayasanın bazı maddelerine kapsayan kısa film çekimleri.
  • Girişimciler pazar kahvaltısı. Türkiye ve göçmen ekonomisiyle bağlantısı olan kişiler ve girişimcilerle birlikte, 2021 baharında düzenlenecek olan pazar kahvaltısı.
  • MITMACHEN EHRENSACHE (MME) [Katılmak benim için bir onur]. Okul, iş ve sosyal yaşama katılımı teşvik eden bir eğitim projesi. MME Gönüllüler Günü etkinliği kapsamında, DTI tarafından koordine edilen yıllık etkinliğe, NTM'nin katılımı.
  • AZUBIS. Meslek eğitimi, hiç sorun değil! Stajerler için eğitim danışmanlığı. Özellikle göçmenlik geçmişi olan öğrenciler için, bir işveren olarak National Theater Mannheim'daki mesleki eğitim ve bakış açılarının çeşitliliği ile ilgili tavsiyeleri kapsayan danışmanlık.

MANNHEİM ULUSAL TİYATROSU HAKKINDA

Nationaltheater Mannheim (NTM), Almanya’daki en büyük ve en eski belediye tiyatrolarından biridir. Opera, tiyatro, dans ve genç tiyatro kategorilerindeki sayısız dünya prömiyeri ve Almanya prömiyerinin yanı sıra 2012’de kurulan ve şimdi de Mannheim City Ensemble olan Mannheim Yurttaş Sahnesi, tiyatro geleneğin yenilikçi ve çağdaş bir şekilde devam ettiğini gösteriyor. Olağanüstü sanatsal başarılar, NTM’yi Mannheim şehrinin amiral gemisi ve Almanya'nın en önemli ulusal sahnelerinden biri haline getiriyor.

Şehirdeki ve tüm Rhein-Neckar bölgesindeki en önemli kültür kurumlarından biri ve Almanya’da vatandaşların kendileri tarafından işletilen en eski tiyatrolardan biri olan NTM, kentsel toplumlarda, çeşitliliği ve kültürel katılımı teşvik etmeyi gelecekteki bir görev olarak görüyor. Almanya’nın göç noktalarından biri olan Mannheim şehri gibi bir yer yok denecek kadar az. Her milletten, dilden ve mezhepten insan, şehrin çehresini ve hayatını şekillendiriyor. Bu topluluklarının katılımları, toplumun başarısı için vazgeçilmez bir temel. Bu gerçeği hesaba katmalıyız.

NTM, Federal Kültür Vakfı'nın “360 ° - Yeni Kent Toplumu Kültürleri Fonu” finansman programı için birkaç kültür kurumundan biri olarak seçildi. Programla, Federal Kültür Vakfı (Kulturstiftung des Bundes) kültür kurumlarını gelecek vaat eden bir konu olarak kültürel çeşitliliği daha yoğun bir şekilde ele almak ve toplumdaki henüz yeterince ulaşılmamış gruplar için yeni yaklaşımlar ve görünürlük oluşturmak için destekliyor. Bu amaçla, geçen yıl finansman yardımı ile dört yıllık bir personel pozisyonu oluşturuldu. Kapsamlı bir açılış süreci, sürdürülebilir işbirliği ve yeni tekliflerle, farklı bir toplum için çekici ve çeşitli bir tiyatro sunumu yaratmanın önemine inanarak, kendimizi bu konuya daha fazla adıyoruz.

Proje, Federal Kültür Vakfı'nın Yeni Kent Toplumu Kültürleri Fonu 360° programı kapsamında finanse edildi.

TÜRK-ALMAN İŞ VE EĞİTİM ENSTİTÜSÜ (DTİ) HAKKINDA

2012 yılından beri faaliyette olan Türk-Alman İş ve Eğitim Enstitüsü (DTI e.V.) kültürel, sosyal ve ekonomi alanlarında etkileşimi ve iş birliğini teşvik eden projeler yürütmektedir. Dernek, bu sayede Almanya’da yaşayan Türkler ve Almanlar arasındaki karşılıklı anlayışa, birlikte yaşamaya ve çalışmaya katkıda bulunur. DTI' nin “Çeşitlilik içinde birlikte bir yaşam” için “Mannheim Protokolü’nde” imzası bulunmaktadır.

DTI, kendisini bir yandan okul ile eğitim, diğer yandan iş ve çalışma arasında köprü kurabilen bir ortak olarak görür. DTI ekibi, yönetim kurulu, mütevelli heyeti, proje koordinatörü ve aktif üyelerden oluşur. Yönetim kurulu başkanı Mustafa Baklan’dır.

DTI, aşağıdaki faaliyet alanlarında iş ve eğitim konularına odaklanıyor:

• Eğitim ve katılım (dil, demokrasi),

• İletişim bağlantıları ve etkinlikler(Anayasa vb.),

• Bölge ve entegrasyon araştırmaları,

• Göç, meslek eğitimi ve istihdam danışmanlığı.

DTI, Mannheim Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Peter Kurz'un desteği altında, ülke çapındaki “Mitmachen Ehrensache/Katılmak benim için bir onur” eğitim kampanyasının, Mannheim’daki koordinasyon ofisidir. Ülke çapında binlerce öğrencinin bir gün boyunca iyi bir amaç uğruna çalıştığı kampanya, 18 yıldır devam etmektedir. DTI, aynı zamanda “Mannheimer Bildungsgeschichten - Vielfältige Wege zum Erfolg” (Mannheim Eğitim Hikâyeleri - Başarıya Giden Çeşitli Yollar) projesinin koordinasyon merkezidir.

DTI, siyasi yönelimi veya dini bağlantısı olmayan ve kâr amacı gütmeyen tarafsız bir dernektir. Aynı zamanda, Mannheim Yönetim Ekonomisi Üniversitesi’nin (HdWM) bağımsız “Enstitüsü” statüsündedir. DTI, kâr amacı gütmeyen bir dernek olarak 2012 yılında Mustafa Baklan (SUNTAT Şirketler Grubu Yönetici Başkanı) ve Prof. Dr. Franz Egle (HdWM'de, Dönemin Okul Başkanı) tarafından kurulmuştur.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.