Polonya Vizesi Hakkında Bütün Merak Edilenler

#powerdanışmanlık #powerdanismanlik #vize #calismaizni #almanya #polonya #altaybunat #altaybinat #altaybunatdanismanlik #altaybinatdanismanlik #powertipp

Gündem Yayın: 26 Ağustos 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 26.08.2024 17:04:00
Editör -
Okuma Süresi: 27 dk.
Google News

Polonya’ya turistik ziyaret, eğitim, araştırma gibi amaçlarla seyahat edecek T.C. vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahiplerinin vize almaları gerekirken Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil), Diplomatik (Siyah) pasaport sahipleri vizeden muaftır. Peki, Polonya vizesi nasıl alınır? Polonya vizesi için gerekli evraklar nelerdir?

Polonya Vizesi Nasıl Alınır?

90 günden kısa süren ziyaretler için Polonya Schengen vizesine 3 aydan uzun süren seyahatler için ise Polonya D tipi vize başvurusu yapmak gerekir. Polonya Ankara Büyükelçiliği veya Polonya İstanbul Büyükelçiliği tarafından yetkilendirilen vize başvuru merkezine başvuruda bulunabilir.  

Polonya vizesi başvurusu için öncelikle online olarak vize başvuru formunu doldurmalı ve vize evraklarını eksiksiz hazırlamalısın. Randevu aldıktan sonra randevu gün ve saatinde ikamet ettiğin yere en yakın vize başvuru merkezine giderek evraklarını tespit edebilirsin. Evrakların vize başvuru merkezine tarafından konsolosluğa ulaştırılacak ve bizzat Polonya Konsolosluğu tarafından değerlendirme yapılarak dönüş yapılacaktır. 

Polonya Vizesi Nereden Alınır?

Kısa süreli Polonya Schengen vizesi almak isteyen kişiler; Almanya, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Antalya ve Trabzon’da bulunan Polonya vize başvuru merkezlerinde başvuruda bulunabilirler. 

Polonya Vizesi Kaç Günde Sonuçlanır?

Polonya vizesi başvurusu, ödemenin yapıldığı tarihten itibaren 15 iş günü içerisinde sonuçlanır. Dış temsilcilikteki yoğunluk, ek evrak talebi ve resmî tatiller gibi nedenlerle başvuru süresi 30 güne kadar uzatılabilir, acil ve gerekçeli durumlarda ise Polonya vize başvurusu 3 iş günü içerisinde sonuçlanacaktır. 

Polonya Vizesi Türleri

Polonya vizesi amacına ve seyahat süresine bağlı olarak Polonya C tipi Schengen vizesi ve Polonya D tipi ulusal vize olarak ikiye ayrılır. 

  • Polonya Schengen Vizesi: Polonya Schengen vizesi; turistik gezi, ziyaret, iş, staj, konferans ve kısa süreli eğitim programlarına katılım gibi amaçlarla 90 güne kadar ülkede konaklama imkânı tanıyan vize türüdür. Schengen vizesi yaptırmak için "Schengen vizesi nasıl alınır?" konulu yazımızı okuyarak bu konuda daha detaylı bilgi alabilirsin. 
  • Polonya D tipi ulusal vize: Polonya D tipi vize, AB vatandaşı olmayan ancak ülkede ikamet etmek, çalışmak, eğitim görmek ve araştırma yapmak gibi amaçlarla 90 günden uzun süre kalmak isteyen kişilerin başvurması gereken vize türüdür. 

Polonya Schengen Vizesi (C tipi vize) Türleri

  • Polonya Turist Vizesi: Polonya turist vizesi; Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahibi T.C. vatandaşlarının 180 gün içinde maksimum 90 gün Polonya’da kalma ve öncelikle Polonya’ya giriş yapma şartıyla tüm Schengen ülkelerine giriş yapma olanağı sunan vize türüdür. 
  • Polonya Aile Arkadaş Ziyareti Vizesi: Polonya aile arkadaş ziyareti vizesi, Polonya’da yaşayan aile üyelerini, arkadaşlarını ya da akrabalarını ziyaret etmek isteyen bordo pasaport sahibi T.C. vatandaşlarının 180 gün için 90 gün kalma şartıyla ülkede ikamet etmelerini sağlayan kısa süreli vize türüdür. Polonya aile arkadaş ziyareti vizesi almak isteyen kişiler; banka hesap dökümü, uçak bilet rezervasyonu gibi evrakların yanı sıra davet mektubu ile birlikte Polonya Konsolosluğu tarafından kurumlar üzerinden başvuru yapabilirler.
  • Polonya Kültürel ve Sportif Etkinlik Vizesi: Polonya Kültürel Etkinlik Vizesi; Polonya’da kültürel ve sportif etkinlikler ile müsabakalara katılmak isteyen kişilere 6 aylık süre içinde 90 güne kadar Polonya’da kalma hakkı tanıyan C tipi bir vize türüdür. 
  • Polonya Şoför Vizesi: Polonya’ya yolcu ya da kargo taşıyacak olan şoförler ile Polonya üzerinden farklı ülkelere kargo veya yolcu taşıyacak olan kişilerin başvurması gereken kısa süreli (C tipi) bir türüdür. Polonya ve diğer Schengen bölgesi ülkelerinde 180 gün içinde maksimum 90 güne kadar kalma hakkı tanır. 
  • Polonya Ticari Vize: Polonya iş vizesi olarak da ifade edilebilen ticari vize, fuar veya konferans gibi amaçlarla yapılan seyahatler alınması gereken C tipi bir vize türüdür. 
  • Polonya Kısa Süreli Eğitim Vizesi: Polonya kısa süreli eğitim vizesi, Polonya’ya 90 günden kısa süreli dil eğitimi alma veya mesleki bir kursa katılma gibi amaçlar yapılan ziyaretler için başvurulabilecek vize türüdür. 
  • Polonya Transit Vize: Polonya transit vize, Polonya havalimanı kullanılarak Schengen dışı farklı bir ülkeye aktarma yapılabilmesi için alınması gereken vize türüdür.

Polonya Ulusal Vize (D tipi vize) Türleri

  • Polonya Aile Birleşimi Vizesi: Birinci derece aile bireyi ile aile birleşimi amacıyla Polonya’ya gidecek olan T.C. vatandaşlarına 90 günden uzun süre Polonya’da bulunma hakkı tanıyan uzun süreli (D tipi) bir vizedir. 
  • Polonya Çalışma Vizesi: Polonya’da 90 günden uzun süre boyunca çalışma ve staj görme olanağı tanıyan vize türüdür. Polonya çalışma vizesi alan kişilerin ülkeye giriş yaptıkları tarihten itibaren 1 ay içinde Polonya hükümetine çalıştıklarına dair belgeyi teslim etmeleri gerekir. Polonya’da yer alan şirketten antetli kâğıt, mesleki diploma ya da yeterlilik belgesi ile alarak Polonya çalışma vizesi başvuruda bulunabilirsin.
  • Polonya Yatırımcı Vizesi: İş yeri sahibi olma veya şirket kurma gibi yatırım yapmak ve Polonya’da yaşamak isteyen T.C. vatandaşlarının başvurabileceği uzun süreli bir vizedir. Polonya yatırımcı vizesi, ülkede oturum hakkı tanır ve 3 yıl boyunca yatırımını sürdüren ve Polonya’da yaşayan kişiler Polonya vatandaşlığına başvurabilirler. 
  • Polonya Bilimsel Araştırma Vizesi: 90 günden uzun süre boyunca akademik araştırma yapmak amacıyla Polonya’ya gitmek isteyen kişilerin başvurması gereken uzun süreli D tipi bir vizedir.
  • D tipi Polonya Öğrenci Vizesi: Polonya öğrenci vizesi; Erasmus, lisans, yüksek lisans, dil eğitimi gibi amaçlarla giden kişilere öğrenim hakkı sunan ve eğitim kurumundan sağlanacak eğitimi devamı beyanıyla geçerliliği uzatılabilen bir eğitim vizesidir. 90 günden uzun süre eğitimlere katılacak olan kişiler, uzun süreli (D tipi) Polonya öğrenci vizesine başvuruda bulunabilirler. Öğrenci vizesi ile ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsan içeriğimize göz atabilirsin. 
  • Polonya Erasmus Vizesi: Polonya Erasmus vizesi, 90 günden uzun süreli Erasmus programına katılmak kişilerin başvurabileceği D tipi bir vizedir. Polonya’da bir eğitim kurumunda kabul mektubu alan kişiler, Polonya vize başvuru evrakları ile birlikte VFS Global vize başvuru merkezinden randevu alabilir ve vize başvurusu yapabilirler. 
  • Polonya Staj Vizesi: Polonya’da staj yapmak isteyen ve staj daveti almış olan kişilerin başvurabileceği uzun süreli bir vizedir, Polonya D tipi ulusal vize ülkede 1 yıla kadar konaklama ve staj yapma imkânı tanır. Polonya’da özel staj programları (AIESEC ve IASTE gibi) aracılığıyla staj yapacak kişiler ile Polonya’da Erasmus stajı yapmak isteyen öğrenciler bu vize türünü alabilirler. 
  • Polonya Dil Kursu Vizesi: Polonya’da 1 yıl içinde 90 günden uzun süre mesleki eğitim almak veya dil kursuna katılmak amacıyla başvurulabilen Polonya ulusal vizesidir. Polonya’da da dil kursuna gitmek veya uzun süreli dil eğitimi almak, mesleki yeterliliği sağlayabilmek için mesleki eğitim almak isteyen kişiler davet mektubu ile birlikte Polonya kurs vizesine başvuruda bulunabilirler. 
  • Polonya Gönüllülük Vizesi: Polonya gönüllülük vizesi; 1 yıl içinde 90 günden uzun süre boyunca ülkede bir hayır kurumu, gönüllü ya da kâr amacı gütmeyen bir kuruluşta gönüllü işler yapmak isteyen kişilerin başvurabileceği uzun süreli bir Polonya vizesi türüdür. 

Polonya Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Polonya vizesi için gerekli evrakları kısaca sıralayabiliriz ancak en doğru bilgiyi ilgili konsolosluk ile iletişime geçerek alabilirsin. 

  • Polonya vize başvuru formu (Polonya vize başvuru formunun online platform üzerinden veya çıktı alınarak Lehçe, İngilizce ya da Türkçe dilinde eksiksiz bir biçimde doldurulması ve imzalanması gerekir.) 
  • Polonya vize talep dilekçesi (Konsolosluğa İngilizce olarak seyahat amacı ve vize süresi bitiminde ülkeden çıkış yapılacağına dair bilgilerin aktarımının yapılmadığı evrak)
  • Pasaport: Polonya vize başvurusunda kullanılacak olan pasaportun 10 yıldan eski olmaması, en az 2 adet boş sayfasının bulunan) 
  • Biyometrik fotoğraf: (3,5x4,5 cm ölçülerinde, beyaz fonlu, yüz hatlarını net bir biçimde gösteren, seyahatten en fazla 6 ay önce çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf gerekir.)
  • Son 3 yılda alınmış olan Schengen vizelerinin fotokopileri
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Polonya uçak ve otel rezervasyon belgeleri
  • Vize başvuru ücret makbuzu
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Finansal durumu gösteren belgeler (Son 3 aylık aktif hesabın dökümleri, maaş bordrosu, varsa araç tapu araç ruhsatı, kira gelirini gösteren belgeler)
  • Muvafakatname (18 yaşından küçük kişiler için)
  • Şirket sahibi için: Ticaret odası kaydı, sicil gazetesi kopyası, şirket izin onayı, vergi levhası, barkodlu SGK hizmet dökümü, şirket hesabının banka dökümleri
  • Çalışan için: SGK işe giriş bildirgesi, barkodlu SGK hizmet dökümü, vize talep dilekçesi son 3 aya ait maaş bordrosu, vergi levhası, imza sirküleri, faaliyet belgesi
  • Devlet memuru için: Çalışma belgesi, 3 aylık maaş bordrosu, vize süresini kapsayan resmi izin belgesi, resmi kurum görev kartının önlü-arkalı fotokopisi
  • Emekli için: Emeklilik belgesi, banka hesap özeti, emekli cüzdanı 
  • Öğrenci için: Öğrenci belgesi, sponsorun maddi gelir evrakları, son 3 aya ait şahsi banka hesap dökümü (Polonya’daki her gün x 50 Euro olarak hesaplanmalıdır.)
  • Evliler için: Evlilik cüzdanı
  • Ev hanımı ve çalışmayan için: Sponsorun finansal belgeleri
  • Çiftçiler için: Ziraat Odası’ndan alınmış çiftçi belgesi
  • Ticari vize: Firmaya gönderilmiş davetiye veya yazışma (kaşeli, imzalı), fuara katılacaksa giriş kartı ya da katılıma ilişkin resmî belgeler
  • Kültürel ve Sportif Faaliyet için: Organizasyonu düzenleyen firmadan davetiye
  • Eğitim ve Araştırma Vizesi için: Davetiye, kabul belgesi, eğitim masraflarının karşılandığını gösteren makbuz
  • Transit vize: Asıl gidilecek ülkenin vizesi ya da oturum izni, gidilecek yerin uçak bileti ve otel rezervasyon belgesi
  • Şoför vizesi: Davetiye, teminat yazısı, C2 yetki belgesi, tır karnesi, sürücü belgesi

Polonya Vizesi Fotoğraf Ölçüsü

Polonya vizesi başvurusunda konsolosluğa sunulması gereken evraklardan biri de biyometrik fotoğraftır. Biyometrik fotoğrafın 3,5x4,5 cm ölçülerinde, arka fonu beyaz, yüzün ve yüz hatlarının net bir şekil göründüğü ve son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekir. 

Polonya Vizesi İçin Hesapta Ne Kadar Para Olmalı?

Polonya vizesi için 3 güne kadar konaklamalar için toplam 67,76 Euro, 3 günden uzun konaklamalar için ise günlük 22,59 Euro bulunması gerekir. Eğer konaklama masrafları 3. bir şahıs tarafından veya seyahat öncesinde karşılanıyorsa günlük olarak hesapta bulunması gereken miktar 4,52 Eurodur. 

Polonya Vize Ücreti 

Polonya vize başvurusu yapıldıktan sonra vize ücretinin nakit olarak ödenmesi gerekir. Polonya vize ücreti 2023 yılı için 86 USD olarak belirlenmişken, 6-12 yaş arası çocuklar için ise bu tutar 43 USD’dir. 0-6 yaş grubu için Polonya vize başvuru ücreti ödenmesine gerek yoktur. Vize ücretine ek olarak her başvuruda T.C. Merkez Bankası kuru dikkate alınarak 12 Euro hizmet bedeli ödenir. 

Polonya Vizesi İçin Seyahat Sağlık Sigortası Gerekir mi?

Polonya vizesi almak isteyen kişilerin seyahat süresini kapsayan en az 30.000 Euro teminatlı seyahat sağlık sigortası yaptırmaları gerekir. Bütün Schengen ülkelerinde geçerli olan Polonya seyahat sağlık sigortası; acil tıbbi bakım, tedavi, ölüm durumunda ülkeye geri dönüş gibi masrafları karşılar. Sen de Polonya vizesi için seyahat sağlık sigortası yaptırmak için Sigortam.net web sitesi üzerinden form doldurarak teklif alabilir, dilersen çağrı merkezimizi arayarak seyahat sağlık sigortası ile ilgili daha detaylı bilgi alabilirsin.  

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.