Polonya’da Yaşam Refahı Artmaya Devam Ederken İşçi Göçü De Artıyor

#powerdanışmanlık #powerdanismanlik #vize #calismaizni #almanya #polonya #altaybunat #altaybinat #altaybunatdanismanlik #altaybinatdanismanlik #powertipp

Gündem Yayın: 15 Ağustos 2024 - Perşembe - Güncelleme: 15.08.2024 16:17:00
Editör -
Okuma Süresi: 10 dk.
Google News

Polonya ekonomisi, AB'deki en büyük 8. ekonomidir. Polonya Doğu ve Orta Avrupa'nın eski komünist devletleri arasında ekonomik büyümede en iyi sonuçlara sahip olan ülkedir. Varşova, Polonya'daki en düşük işsizlik oranlarından biriyle yüksek eğitimli ve vasıflı işçileri cezbetmektedir. Varşova nüfusunun %70'i hizmet sektöründe istihdam edilmektedir. Varşova’nın ekonomisi hizmet, finans ve turizm sektörlerine dayanmaktadır.

Varşova’da bankacılık sektörü, bünyesinde bulunan çok sayıda yabancı banka ile sektöre en büyük katkıyı yapmaktadır. Polonya Ulusal Bankası ve Varşova Menkul Kıymetler Borsası da Varşova'da bulunmaktadır. Varşova’da iş arama sürecinde bir işe alım ajansıyla veya doğrudan özgeçmiş ve önyazı ile Varşova'da bulunan şirketlerle iletişime geçmek mümkündür. Varşova’da İngilizce konuşan iş arayanlara yönelik çok sayıda iş arama web sitesi bulunmaktadır. İngilizce öğretimi, Varşova'daki ve Polonya genelindeki üniversitelerde, kolejlerde ve özel eğitim merkezlerinde oldukça fazla talep görmektedir.

Varşova, hem modern hem de çağdaş olan yeşil alanlarıyla tanınmaktadır. Varşova’da şehir içi ulaşım uygundur. Varşova'da bir iş kurmanın yasal süreci basittir ve işlemler çok az zaman almaktadır. Varşova'da çalışan ya da yaşayan sakinler ve girişimciler, soğuk kış ve daha sıcak yaz havasından yararlanabilmektedirler. Varşova'nın yaklaşık 20.000 hektar yeşil alanı olduğundan yeşil şehir takma adını kazanmıştır.

Varşova'da çalışma imkanları ve en yaygın iş ilanları hakkında merak edilenleri Türkiye'den yapılan Polonya çalışma vizesi başvurularında randevu ve danışmanlık hizmeti sunan yetkili kuruluş Vizem.net'in uzmanlarına sorduk.

Varşova'da İş İmkanları Nasıldır?

Varşıva'da işgücünün çoğunluğu hizmet sektöründe olmasına rağmen, diğer endüstriler arasında içecekler, kimyasallar, kömür madenciliği, gıda işleme, demir ve çelik, cam, makine ve gemi yapımı ile tekstil yer almaktadır.

Varşova'da İş Fırsatlarının En Fazla Olduğu Sektörler Hangileridir?

Varşova’da iş fırsatlarının en fazla olduğu sektörler aşağıda listelenmiştir.

  • Bankacılık ve finans
  • Kimyasal üretim
  • Bilişim teknolojileri
  • Lojistik
  • Telekomünikasyon
  • Sağlık hizmetleri
  • İnşaat
  • Ulaşım
  • Hizmet

En Yaygın Varşova İş İlanları Hangileridir?

En yaygın Varşova iş ilanları aşağıda sıralanmıştır.

  • Varşova hemşire ilanları
  • Varşova tercüman ilanları
  • Varşova mühendis ilanları
  • Varşova doktor ilanları
  • Varşova muhasebeci ilanları
  • Varşova bankacılık ve finans ilanları

Varşova İş İlanları Nereden Takip Edilir?

Varşova iş ilanlarının takip edilebileceği iş bulma siteleri aşağıda verilmiştir.

  • Careerjet.pl
  • Careers In Poland
  • Forumpraca.pl
  • Infopraca.pl
  • Interia
  • Jobs.pl
  • Jobs In Warsaw
  • Kariera w Finansach
  • Praca.pl
  • Pracuj.pl
  • Reed

Varşova'da Çalışma Koşulları Nasıldır?

Varşova şirketlerinde yıllık izin genellikle yılda 20 gündür. Varşova’da normal çalışma saatleri genellikle sabah 8 ile akşam 4 arasında iken, bazı durumlarda akşam 5'ten sonra çalışılması da beklenmektedir. Varşova’da bazı statülerde cumartesi günleri 08:00-14:00 saatleri arasında da çalışılması talep edilmektedir.

Varşova’daki işletmelerde hiyerarşik yapılar mevcut olsa da, otoriter kurum kültürünün zayıf olması, yöneticiler ve personel arasında daha açık bir diyaloga ortam hazırlamaktadır. Polonyalılar genellikle arkadaş canlısı ve hoşgörülüdür. Varşova’da akıllı iş kıyafeti giymek zorunludur ve iş toplantıları resmi, doğrudan, profesyoneldir ve dakiklik çok ciddiye alınmaktadır. Varşova’da ofislerde, insanlara ilk adları yerine profesyonel unvanları ve soyadlarıyla hitap edilmektedir. Varşova’da stajyerlik düzeyindeki işlerin tam maaş yerine ücretsiz konaklama imkanı sunması oldukça fazla görülmektedir. Varşova’da ücretli stajyerlik pozisyonları için ortalama maaş 588 euro olan Polonya asgari ücretine yakındır.

Yabancı Ülke Vatandaşları Varşova'da Çalışabilir Mi?

Yabancı ülke vatandaşlarının Varşova'da uygun bir iş bulup başvuru yapmaları ve başvurularının kabul edilmesi durumunda, Polonya çalışma vizesi alarak Varşova'da yasal olarak çalışmaları mümkündür.

Varşova'da Çalışmak İçin Polonya Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

Varşova'daki bir şirket veya kurumdan iş teklifi alan kişilerin işverenlerinin öncelikle Polonya’da çalışma izni almaları gerekmektedir. Varşova çalışma izninin çıkmasının ardından başvuru sahiplerinin gerekli evrakları hazırlaması, yaşadıkları ilin yetki alanında bulunduğu vize aracı kurumunun başvuru merkezinden randevu alması, randevu gününde başvuru merkezine Polonya çalışma vizesi gerekli belgeler ile giderek teslim etmesi, biyometri ve vize ücretini ödemesi ile başvuru işlemi tamamlanmaktadır.

Güncel olarak Türkiye'deki Polonya konsolosluklarına vize başvurusu yapılamamaktadır. Vize değerlendirme sonucunun olumlu olması halinde Polonya’da çalışma vizesi alınabilmektedir.

Polonya'da Çalışma Vizesi İçin Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Polonyalı işverenlerin yerel Voyvodalık ofisinde (Polonya'daki Valilik) Polonya'da çalışmayı düşünen kişiler adına Polonya çalışma izni başvurusunda bulunması gerekmektedir.

İşverenlerin sunması gereken Polonya çalışma izni evrakları başvuru formu, başvuru ücretlerinin ödendiğine dair kanıt, işverenin yasal statüsünün kanıtı (NCR, Ulusal Mahkeme Kaydı’ndan elde edilen), işverenin ekonomik faaliyetinin kayıtları, çalışanın pasaport sayfalarının fotokopisi, çalışanın sağlık sigortasının kanıtı, şirketin tapusu, işveren tarafından yapılan kar veya zararı gösteren beyanlar, iş sözleşmesinin kopyası gibi belgelerdir.

 

Polonya çalışma izni onaylandıktan sonra, işverenler çalışanların çalışma vizesine başvurabilmeleri için iş sözleşmesi ve diğer belgelerle birlikte izin kararını iletmekle yükümlüdür.

Polonya Çalışma Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Polonya çalışma vizesi için gereken evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Polonya çalışma vizesi başvuru formu: Online olarak doldurulmuş veya okunaklı bir yazı ile dikkatlice doldurularak imzalanmış form sunulmalıdır.
  • Fotoğraf: Son 6 ay içerisinde çekilmiş, 3.5 x 4.5 cm ebadında 2 adet renkli vesikalık fotoğraf eklenmelidir.
  • Pasaport: 10 yıldan eski olmayan, Polonya vizesinin bitiş tarihinden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli olan pasaport eklenmelidir.
  • Polonya seyahat sağlık sigortası: Polonya topraklarında geçerli, planlanan kalış dahilindeki her günü kapsayan sağlık sigortası bulundurulmalıdır.
  • Kimlik fotokopisi: Başvuru sahibinin ikametgahının başvuru yapılan konsolosluğun yetki alanında olduğunu gösteren kimlik belgesinin fotokopisi sunulmalıdır.
  • Finansal yeterlilik kanıtı: Bankadan alınan son 3 veya 6 aya ait güncel hesap özetleri ve seyahat çekleri ibraz edilmelidir.
  • Konaklama belgeleri: Otel rezervasyonları gibi konaklama durumuna dair belgeler sunulmalıdır.
  • Vize ücreti: Vize başvuru ücretinin ödendiğine dair dekont ibraz edilmelidir.
  • Askerlik durum belgesi: Askerliğin yapılıp yapılmadığını gösteren bilgilerin yer aldığı belge eklenmelidir.
  • Kabul mektubu: Polonya’da bulunan firmadan kişinin işe alınma niyetini belirten, antetli kağıda yazılmış, imzalı ve kaşeli şirket yazısı başvuruya eklenmelidir.

Polonya Çalışma Vizesi Ücreti Ne Kadardır?

Polonya çalışma vizesi başvuru ücreti 99 USD tutarındadır. Polonya çalışma vizesi ücreti ödemesinde kredi kartı veya havale yöntemi geçerli olmadığından ödemeler nakit olarak tahsil edilmektedir.

2022 yılı için Polonya vize başvurularında vize harcı, başvuru formu doldurma, otel ve uçak rezervasyonları, seyahat sağlık sigortası, gerekli görüldüğü durumlarda yeminli tercüme ve danışmanlık ücreti dahil olmak üzere tüm masraflar vize türüne bağlı olarak 205- 300 euro dolaylarında tutmaktadır.

Polonya Çalışma Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Polonya dış temsilciliğinin çalışma vizesi başvurusunu işleme koyması 6 hafta kadar sürebilmektedir. Polonya çalışma vizesi için özellikle vize türünün önemi nedeniyle planlanan seyahatten en az 2 ay önce başvuru yapılması tavsiye edilmektedir.

Evraklardan bir kısmının eksik olması, dış temsilciliklerde yaşanan yoğunluk veya mülakat talep edilmesi Polonya dış temsilcilikleri vize değerlendirme sürecinin uzamasına neden olabilecek durumlar arasındadır.

Polonya Çalışma Vizesinin Hamiline Tanıdığı Haklar Nelerdir?

Polonya çalışma vizesi sahibine Polonya’da çalışma, ikamet etme, aile üyelerini Polonya’ya getirme ve Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkı tanımaktadır.

Polonya Çalışma Vizesi Sahibinin Ailesi Polonya'ya Gelebilir Mi?

Polonya'da en az iki yıllık geçici çalışma izniyle çalışan kişilerin aile üyeleri Polonya aile birleşimi vizesine başvurabilmektedir. Polonya çalışma vizesi sahibinin aile üyelerine aile birleşimi vizesi verilirse, ailenin çalışma izni süresince kişiyle birlikte Polonya'da yaşamasına izin verilmektedir.

Polonya Çalışma Vizesi ile Hangi Ülkelere Gidilir?

Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre gibi Schengen bölgesinde bulunan ülkelere Polonya vizesi ile 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizesiz seyahat edilebilmektedir. 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.